Харчування

ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ В ПАНСІОНАТІ «La Vita»

 
harchyvannja La-vita

Харчування збалансоване – апетитні сніданки, ситні обіди і легкі вечері. У раціоні обов’язково присутні свіжі фрукти, овочі, м’ясо і риба, молочні продукти. 

Індивідуальне харчування. Ми пропонуємо багаторазове харчування з урахуванням різних особливостей здоров’я людей. Наші кухарі готують як дієтичне меню так і святкове меню.   У пансіонаті встановлений графік прийому їжі — 5 разів в день.

Крім фізичної активності та психологічного настрою, в літньому віці важливо стежити за харчуванням, яке має певні особливості. Раціон обов'язково повинен враховувати зниження рухової активності людей похилого віку, необхідність в додаткових елементах і енергії, а також уповільнення обміну речовин.

Правильне харчування сприяє міцному здоров'ю і тривалої тривалості життя, тоді як неправильне, навпаки, забирає у людини не один рік, поступово погіршуючи його фізичний і моральний стан.

ЗАБОРОНЕНА ПРОДУКЦІЯ


Продукти, що вживаються в похилому віці, повинні бути низькокалорійними, легкозасвоюваними, натуральними, корисними і приємними на смак. Однак часто люди похилого віку вживають страви, які не приносять користі організму, а, навпаки, шкодять йому. До таких належать: 

  • Надмірно солоні страви; 

  • Солодощі; 

  • Випічка; 

  • Консервовані страви; 

  • Страви швидкого приготування;

  • Копченості; 

  • Алкоголь; 

  • Кава; 

  • Жирні і смажені продукти. 

Таку їжу потрібно, як мінімум, значно обмежити, а при захворюваннях шлунково- кишкового тракту взагалі виключити з раціону.

СКЛАДАННЯ МЕНЮ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ПАЦІЄНТІВ 


При складанні раціону харчування людей похилого віку враховується безліч особливостей, зокрема: 
 
Меню повинно бути різноманітним, так як одноманітність призводить до харчових розладів і втрати апетиту. Не можна допускати голодування і переїдання. Це загрожує коливаннями артеріального тиску, слабкістю, зниженням гемоглобіну і підвищенням маси тіла. 
Важливо враховувати смакові переваги літніх людей і непереносимість будь-яких продуктів харчування. 
Енергетична цінність раціону залежить від щоденних витрат енергії літнього пацієнта. Наприклад, калорійність раціону лежачих хворих повинна бути нижче, ніж людей, що займаються активними видами діяльності. 
Потрібно контролювати надходження в організм тваринного білка, інакше неминучий підйом рівня холестерину в крові. 
Харчування має бути дробовим, що необхідно для поступового, повноцінного і рівномірного засвоєння організмом корисних елементів. 
Важливий щадний режим кулінарної обробки. Перевага віддається їжі, приготовленої на пару, звареної, тушкованою або запеченої. 
Поєднати ці принципи в одному меню досить складно, але професійні дієтологи знають, як правильно організувати раціон харчування людей похилого віку. 

ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ДЕЯКИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ


Загальні принципи правильного харчування літніх людей піддаються коригуванню, коли необхідно скласти раціон для пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і цукровим діабетом. 
У такому випадку призначається спеціальна дієта, яка не тільки не ускладнює перебіг хвороби, але і сприяє швидкому одужанню. Зазвичай вона виключає деякі фрукти і овочі, солодощі і обмежує вуглеводи.

ХАРЧУВАННЯ ЛІТНІХ ЛЮДЕЙ В ПАНСІОНАТІ «La Vita» 


У пансіонаті для літніх людей «La Vita» за харчуванням літніх пацієнтів ведеться особливо ретельний контроль. Тут присутній 5-разове різноманітне харчування, а при необхідності людині надається допомога в годуванні. У раціоні хворих присутні всі необхідні мікро- та макроелементи. Крім того: 
 

  • Враховуються смакові переваги людей. 

  • Розробляється спеціальний різноманітне меню для пацієнтів, які потребують дієтичного харчування або відновленні після будь-яких хвороб або процедур. 

  • Проводяться необхідні заходи щодо стимулювання апетиту. 

  • В раціоні присутні тільки легкозасвоювані страви. 

  • Постійно відслідковується вплив раціону харчування на стан здоров'я пацієнта. 

Раціон харчування, в приватному будинку для літніх людей «La Vita», розробляється з урахуванням абсолютно всіх принципів, актуальних для літніх людей. Тут впевнені, що збалансоване меню - запорука щасливого і довгого життя, незатьмарений хворобами і дискомфортом.